Motion: skräddarsydd flerformsutbildning för barnskötare

MOTION till stadsfullmäktige i Åbo 15.5.2023

SKRÄDDARSKYDD FLERFORMSUTBILDNING FÖR BARNSKÖTARE


Det råder enormt stor brist på dagvårdspersonal på svenska i Åbo och Åboland. Som en följd av kravet på ändringar i personalstrukturen kommer trycket ytterligare att öka när den nya lagen om dagvårdspersonal träder i kraft 2030.

Samtidigt har vi en stor potential i de barnskötare som nu jobbar i våra daghem. Många av dem skulle ha intresse av att fortbilda sig till lärare inom småbarnspedagogik och i förskola.


En s.k. nationell flerformsutbildning (1000+ projekt) för de som arbetar inom småbarnspedagogik ordnas idag på svenska både av Åbo Akademi och Helsingfors universitet. Åbo Akademis utbildning inom småbarnspedagogiken sker i Vasa. Antagningen är som bäst på gång och sker endast en gång i året. Som behörighetskrav för att kunna söka om studieplats är 25 sp i pedagogik, ett krav som inte ställs för dem som söker till grundutbildningen inom den s.k. normala antagningen. Pedagogiken kan avläggas bl.a. inom den öppna högskolan. ÅA i Vasa utgår också ifrån att närstudierna sker i Vasa.

De personer som arbetar inom småbarnpedagogiken i Åbo med omnejd har svårt att tänka sig studier på annan ort med tanke på bl.a. ekonomin och familjeförhållanden.


Redan nu beviljar kommunerna ett visst antal lediga dagar med lön från jobbet för studier. I Åbo är antalet dagar 30, i Esbo 88. Likaså beviljas studieledighet som de flesta nog inte har ekonomiska möjligheter till. Studerandena står själva för kostnaderna för utbildning, resor och övernattningar. Kommunerna står för vikariekostnaderna under den studerandes lediga dagar.


Yrkande:

För att möjliggöra en smidig utbildning för de som jobbar inom småbarnspedagogiken bör Åbo i samarbete med Kimitoön, S:t Karins och Pargas förhandla med utbildningsanordnaren (i första hand Åbo Akademi) en skräddarskydd version av den nationella flerformsutbildningen och gemensamt stå för de tilläggskostnader som utbildningen förorsakar så att

- utbildningen innehåller den pedagogiska helheten om kravet på 25 sp

- närstudierna ordnas i Åbo för samtliga studerande

- 1 vecka av 5 praktikveckor görs på ett övningsdaghem och 4 på det egna daghemmet. Alternativt helt på övningsdaghem (i Åbo är alla) med full lön omfattande dagligen deltid praktik och resten av dagen vanligt arbete i barngrupp

- antagningen sker två gånger i året

- alla deltagande studerande erbjuds av kommunen samma antal lediga dagar för studier


Ulla Achrén

Fullmäktigeledamot, Sfp

Föregående
Föregående

Motion: Möjligheten till integration också på svenska i Åbo

Nästa
Nästa

SFP i Egentliga Finlands kandidatnominering klar inför riksdagsvalet 2023