Valtuustoaloite: Turku osaksi opiskelijoiden hyvinvoinnin edistämistä
Nuorten ja opiskelijoiden mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet koko 2000-luvun ajan ja koronapandemia lisäsi osaltaan palveluntarvetta huomattavasti. Joka kolmas korkeakouluopiskelija kärsi ahdistus- ja/tai masennusoireista viimeisimmän KOTT-tutkimuksen mukaan. Myös korkeakouluopiskelijoiden liikkuminen on huolestuttavalla tasolla, sillä opiskelijoista alle puolet täyttää terveysliikunnan suositukset.
Vaikka suurin osa korkeakouluopiskelijoihin liittyvästä päätöksenteosta tapahtuu muualla kuin kunta-tasolla, on juuri arjen ympäristöllä suuri vaikutus hyvinvointiin ja sen edistämiseen. Sosiaali- ja terveyspalveluiden siirtyessä hyvinvointialueelle, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tehtävä jää edelleen kaupungille. Turku on tehnyt tärkeitä panostuksia lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi viimeisten vuosien aikana. Korkeakouluopiskelijat jäävät kuitenkin jatkuvasti väliinputoajiksi koska kenelläkään ei ole kokonaisvastuuta opiskelijoiden hyvinvoinnista. Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön resurssit ovat riittämättömät, mikä lisää kaupungin tarvetta osallistua myös opiskelijoiden hyvinvoinnin edistämiseen. Turun kaupungin on otettava vastuu kaikista asukkaistaan, myös opiskelijoista. Turussa on tälläkin hetkellä n. 40 000 korkeakouluopiskelijaa, mikä vastaa n. 9% koko kaupungin väestöstä.
Turun on panostettava opiskelijoiden mielenterveysongelmien ennaltaehkäisyyn ja hyvinvointiin kehittämällä liikkumismahdollisuuksia etenkin keskustan alueella sekä tekemällä yhteistyötä mm. Varsinais-Suomen hyvinvointialueen ja alueen korkeakoulujen kanssa opiskelijoiden hyvinvoinnin edistämiseksi. Myös esimerkiksi tiedottamista nykyisistä palveluista kuten liikuntarannekkeesta on lisättävä.
Esitän, että Turun kaupunki entistä paremmin ottaa huomioon korkeakouluopiskelijat edistäessään kaupunkilaisten hyvinvointia.
Veera Granroth, RKP