En arbetsdryg vår

Niklas Guseff

Som SFP:s representant i välfärdsområdets styrelse kan jag konstatera att våren har varit arbetsdryg. Otaliga timmar har spenderats på olika möten och sammankomster. De stora frågorna har bland annat varit förändringen i organisationsmodellen och personalrekryteringar. Därtill håller strategiarbetet på att starta upp.

Gällande organisationsmodellen kan konstateras, att den redan en gång förhandlade och på första fullmäktigemötet godkända, livscykelmodellen stötte på patrull. Detta i och med att en majoritet av fullmäktigegrupperna efter övervägande önskade att VFO ska inleda sin verksamhet år 2023 inom ramen för ett mera traditionellt upplägg, där organisationsmodellen byggts upp på basen av starka nämnder med både budgetansvar och beslutanderätt. Hur detta upplägg ska lyckats med integrationen av servicen och vården, vilket ju är ett av hela reformens huvudmål, återstår att se.

Undertecknad hade också förmånen att få sitta med i rekryteringsgruppen som ansvarade för rekryteringsprocessen gällande VFO direktören. Vi minns alla att de formella språkkraven för direktören förkastades av fullmäktige och styrelsen i sin tur fastslog att ”framgångsrik skötsel av uppgiften kräver flytande praktiska kunskaper i finska, svenska och engelska”.

Efter en omfattande process valdes Tarmo Martikainen till ny direktör för Egentliga Finlands VFO. Trots bristande språkkunskaper i svenska. Detta bekräftar ännu en gång, att de vackra orden gällande svenskan, både i fullmäktigesalen och i styrelsen, visar sig vara enbart teater och när allt kommer till kritan anser man inte svenskan vara viktig i vårt landskap.

Martikainens attityd och enligt mig, verkliga intresse för att lära sig svenska, väger ändå lyckligtvis upp detta i någon mån. Rekryteringen av nästa nivå, dvs. resultatområdeschefer och integrationschefer för respektive nämnder är i startgroparna. Målet är att dessa rekryteringar ska kunna skötas internt, genom att hitta dessa personer bland personalen som planerats att flytta över från kommunerna och samkommunerna till välfärdsområdet vid årsskiftet.

På senaste styrelsemötet behandlades ett första utkast till uppdelning av landskapet i åtta ”Sote-centraler”, administrativa ”Sote-områden” som i viss utsträckning kommer att ansvara för hälsovården inom sitt eget område. För Åbolands del ser det rätt så ljust ut i och med att ett av dessa områden enligt utkastet skulle komma att vara den ”all-Åboländska Sote-centralen” dit invånarna från Kimitoön, Pargas och de svenskspråkiga i Åbo med omnejd skulle komma att höra. Men som sagt är detta ett första utkast, inget är ännu bestämt och jag får efter sommaren återkomma till ärendet när det finns mer att berätta om planerna.

Slutligen kan nämnas att välfärdsområdets strategiarbete kommit igång och det nu är av yttersta vikt att alla SFP-representanter som har möjlighet i sina respektive organ att påverka den kommande strategin. Det är strategin som lägger grunden för den framtida vården, för alla invånare, på två språk.

I väntan på sommaren fortsätter arbetet,

Niklas Guseff, styrelsemedlem, Egentliga Finlands välfärdsområde

Föregående
Föregående

Aloite: Maksuttoman välipalan tarjoaminen kouluissa ja oppilaitoksissa, jos koulupäivä jatkuu yli kolme tuntia kouluruokailun jälkeen

Nästa
Nästa

Motion: Köp av hörntomt åt Åbo stad